Syysmakkara purjehdittiin 5.9.2021

Syysmakkarasta match racing

Lauantaiaamuna 4.9. meri kuohusi ja tuuli  vonkui vanteissa. Saputen miehistö myhäili tyytyväisenä. Oli Targa 96:n keli. Aallot myllersivät kuitenkin Keskuskarin sataman suulla niin, että sieltä ei ollut tulemista. Kilpailulautakunta (Jarmo Ainali ja Veli Kärjä) päätti siirtää purjehduksen varapäivälle, sunnuntaille. 

Kuten oli odotettua, Kalajoen matkailun toistaiseksi vain maalle suunnattu magneetti ei vetänyt vierailevia venekuntia paikalle. Seuran harvalukuisista vesille lasketuista seilipaateista lopulta vain kaksi Sapute ja Fiona X olivat kipparikokouksessa edustettuna. Avoin ratapurjehduskilpailu kuihtui näin näiden venekuntien match racingiksi. 

Tuuli 5.9.oli leuto ja aurinko paistoi, joskaan enää se ei lämmittänyt kesäiseen tapaan. Aallokko oli nyt vain pientä liplattelua.  Raskaassa ja siksi heikossa tuulessa hitaasti kiihtyvässä  ja kääntyvässä  Saputessa oltiin huolissaan.

Ensimmäinen lähtö oli varsin tasainen, joskin Finn Express 83, Fiona X, ylitti lähtölinjan ensimmäisenä. Sapute hivuttautui kuitenkin luovilla siitä suojan puolelta ohi, ollen lopulta ylämerkillä jo satakunta metriä edellä. Fionassa lähdettiin takaa-ajoon ja reuhdottiin spinaakkeri vetoon. Samalla sen fokan lipare vaihdettiin suurimpaan genoaan, mitä koijasta löytyi. Meri metriltä Saputen peräpeili läheni. Alamerkillä osat olivat vaihtuneet. Fiona X oli edellä ja sen purjeenvaihdon ansiosta  Sapute oli menettänyt myös luovivauhtietunsa ja samalle sen mahdollisuudet tuplasti Fiona X:n painoisena lähdön voittamiseen olivat menneet. 

Toisen lähdön startti oli  edellistäkin tasaisempi, joskin siinäkin Antti Kaivosoja osasi ajoittaa Fiona X:n tarkemmin lähtölinjalle.  Lasse Kärjän ohjaama Sapute paransi vauhtiaan suhteessa kilpailijaansa, mutta ei riittävästi. FinRating-tasoituskaan ei muuttanut tilannetta. 

Tällä kertaa Fiona X oli kilpailun selvä voittaja. Tasoitusten jälkeen molempien lähtöjen yhteen laskettu aikaero Fiona X:n hyväksi oli 9 min 24 s. 

Kilpailussa ratkaistiin samalla Kallan Purjehtijoiden FinRating-mestaruus, jossa ratakilpailun molempien lähtöjen voiton ansiosta se meni Fiona X:lle ennen Kallan Kierron voittanutta Saputea.

Molemmissa kilpailuissa veneen kipparit ja miehistöt olivat samat, Saputen gasteina toimivat Juha Petrelius, Sulo Siermala ja Teuvo Santaholma ja Fiona X:ssä Ilpo Nenonen

IN